Followers

Wednesday, April 06, 2011

ALHAMDULILLAH

Bismillah.

Salam Readers.
*sebelum baca, nk bgtahu siap2 entri kali ini sedikit panjang, tulisan skema, serius + xde gambar. *


ALHAMDULILLAH. Segalanya sudah selesai. Identiti anonymous pun sudah dikenalpasti.


Cerita bermula (tulis cerita dari mula memangla post panjang! grrrr......) bila sy berblog berkenaan Bangunan PTM. Tak pernah terlintas untuk menyalahkan sesiapa, apatah lagi mengkritik. Tidak pernah juga bertujuan untuk memalukan atau memburukkan mana2 pihak. TAPI, mungkin saya silap. Saya silap sebab telah "bersuara". Saya silap sebab telah menulis something that is beyond my reach. Saya silap sebab telah membuka pekung didada. Saya akui, dan saya mohon maaf jika post tersebut menyinggung sesiapa.

Setiap kebaikan memberi ruang kepada orang lain mengambil kesempatan. Bagi susu, mungkin dapat tuba. Masalah BESAR bila si anonymous (tak dikenali pada mulanya) muncul dan mengkritik ayahanda secara keras. Dan sy pula dipertanggungjawabkan atas komen tersebut. Dijadikan kambing hitam. (walaupun hakikatnye sy putih dan sy bukan kambing...hehe)

Sy dikiritk sana sini. Disindir dengan hebat. Ada yg kata sy cuba selesaikan masalah negara. Dikatakan saya berlagak hanya sebab ada gaya dan rupa (koya kejap). Tak kurang juga ada yg smpai ke tahap mengatakan sy "rude". Walaupun pada hakikatnya mereka tak pernah tahu hujung dan pangkal. Profesionalisme hilang. Tuduh dan fitnah dulu, baru periksa.

Walaubagaimanapun, sy terima dengan redha. Mungkin ini ujian ALLAH. Dia Maha Hebat lagi Maha Mengetahui. Dan saya cukup yakin, setiap perkara yang berlaku pasti ada hikmah. Saya juga yakin, DOA orang teraniaya akan dimakbulkan. ^^

Dan pada hari ini, segalanya selesai. Mungkin ada ciri2 doa termakbul sebab dah tahu identiti si anonymous. Tak susah pun nak track anonymous sebenarnye. Juga sebab ayahanda pun awal2 lagi tak salahkan kami. Penjelasan dan perbincangan yg cukup menarik. Ayahanda, u are the best!
5 star! High 5!

Sebelum tamat, sy ingin listkan senarai hikmah yg telah dikenal pasti agar menjadi tauladan buat rakan2 dan blogger2 di luar sana:
1- never do post that is unsafe. contoh mcm post pasal bangunan PTM. kalau nak sangat, cerita la pasal kebaikan bangunan PTM. then I guess it will be ok.  ^^
2- never allow anonymous to easily comment. tapi sedih, sbb blog ini akan kurang "mesra alam". setiap komen akan terpaksa melalui proses pengesahan dulu. Anonymous still can comment, but u must put your name (berani la cket der) or else I wont approve
3- please do post only about academic stuff. ekau kn pelajar lg.
4- please use ayat skema. sebab satu dunia tengok blog kau (perasan)
5- the best hikmah is, i had learn how to track si anonymous.  ^^
6- dan ............................................................................................................................................

ada kemajuan pada bangunan PTM!



I think thats all. Ini pun dah panjang sangat kan. Owh and btw, atas nasihat my MENTOR + Ayahanda, I will not reveal si anonymous. But that depends.


- e. n. d. -

17 comments:

::ecam:: said...

camne nk detect anonymous>??cecite kt kite...

wahh..ade perubahan gak kat bangunan tu...

bebaloi-baloi...

mohdannas said...

hahaha..kesian kat hang. aku tumpang simpati.tp nak buat mcm mana dah jadi.adat dunia.aku tau la ni hg bertambah terkenal.habih dari amerika sampai ke jepun dok usha blog hg.hahaha..apa2 pn kalau mau bantuan habaq mai,mana yg aku buleh tolong aku tolong.=)

ASRUL ANWAR said...

ikram-
boleh nk cter...tp kene amek kelas tuitin cket laaa..skali kelas, caj 1 set pizza jek...hehee

alhamdulillah. paling kurang, mencapai matlamat penulisan. dah la tulis merapu.. :P

ASRUL ANWAR said...

annas-
xpe, tenkiu2. janji ada support dari kawan2. :)

itu mgkin salah satu hikmah gak....blog lebih terkenal..hahaa.

blog terkenal supaya org rajin mai baca....xla syok sendiri tulis..hehe

haziQah said...

yeh asrul, bila kta hnya nk mnegur org mngkin kdg2 dia angp kte nk condemn dia
ble kte nk mmbtulkan apa yg salah, kdg2 org ingt kte mmbnci n mmusuhi mereka
huhu tp tak best kn..sbb kte plajar, kte x leh tulis bnda2 cmni
tp rsa nye kalu asrul tak pos dlm blog asrul, smpi skang juga mngkin tiada tindakan yg progresif akan diambil
btw iqa da bnyk kali kna cmni sbb iqa lg ganas :p
tp best kn jd pngalaman dlm hdup
lain kali kte bleh hnya tlis kbaikan dorg taw :)

Anonymous said...

GUD JOB ASRUL!!!!!!! ^^

u opened d eyes of those people dat did not aware wif what happened out there.. ;)

the truth is revealed..even if it was ugly.."when good goes,better will come later"

mAa

ASRUL ANWAR said...

haziqah-
tp sebenarnye, kawan yg kritis mcm tu lah kwn sejati kn. ^^
and alhamdulillah, many people came n say dat if not because of "student voice", maybe the problem in PTM will last longer.
okay iqa, nti kte tulis kebaikan same2 yea..hehe

ASRUL ANWAR said...

mAa-
thanx maa. yeah, and I'm glad that our administration led by VC, and both TNC are really democratic that they had take actions, and not even blaming me for writing the post. ^^

ASRUL ANWAR said...

additional info for readers:

I just met with my beloved MENTOR. And he responds positively! I knew it from day 1, at the time when he was still my Dean, he is the best! I will always pray for his more successful coming days. ^^

And please let me share my happiness (even nampak mcm puji diri sendiri pn...hehe). Some of his comments:

1- I'm proud of u for voicing the problems out. It is important as it involves the safety and comfort for student's learning

2- I am happy with your post and blog. In fact, I am the one who forward your blog link to VC, TNC A and JPP.

3- I am glad that my students have that critical thinking.

4- You managed to write the post in your own way without hurting anybody. Art of writing, by using sense of humor (tsunami, peta, etc).

*muka blushing tak hilang lagi*

haziQah said...

wah best2 dpt komen cmtu..:)

sitihajarsaadon said...

look! there are ppl actually concern on our bad condition..yg xtau hjg pgkl n main tembak je mmg lah xprofesional lgsg..hmm..

and we do have a right kan to speak loud..lagi2 pasal safety..
(semangat sb bru g campaign myconstitution recently..ngee)

for those anonymous yg dah dikenal pasti, lain kali pk dlu bru send comment.. XD

Anonymous said...

glad to hear dat..
dipuji lagi tue. ;)u deserve dat, keep on blogging! :D

P/S: ske bace blog awak..this is sewiuss..

MiNg2..the yellow duck~

umUMRA said...

Ada himah tu..at least da nmpk bangunan tu tgh di pulihkn...

Mat B Zakaria said...

Keliru saya, FPB tak masuk lagi banggunan PTM tu, macam mana dekan FPB kena perli. Kuliah2 FPB di PTM diatur oleh BPA, kerana kekangan ruang di KOTA oleh keperluan FPSK yang mesti diutamakan. Kuliah ini diatur oleh BPA, bukan oleh dekan FPB. Kuliah2 Fakulti lain pun ada juga BPA aturkan di PTM tu. Ada kuliah dari FTM, ada yg dari FUHA. Banggunan PTM tu dah begitu sebelum kuliah FPB diatur di situ. Apa pasal yg dekan FPB kena perli. Apa agaknya yang mentor tu menting. Keliru saya. Apa agaknya yang dekan fpb kena perli kelak bila kuliah2 nanti diatur oleh BPA di Banggunan Akademik bulan Sep nanti. Keliru sungguh saya. Please, this is not my opinion, this is my stress, if you have a functional grey matter to understand. Jauh sekali daripada advice. Take these words from me, take it to your grave if it needed to: THE MORE YOU ADVICE THE MORE YOU NEEDED TO BE ADVICED.

ASRUL ANWAR said...

iQa- best. but maybe it was my last time writing on such matters..huhu

hajar- right to speak....? maybe we need to think twice about that now...huhu

ming2- thanx. come and do some blogging as well. ^^

umumra- yeah, I hope it will continue to improve. UniSZA maju 2011. :p

Mat B Zakaria said...

Sdr Asrul,
FPB menang tempat pertama di kalangan IPTA, dalam kuiz Sejahtera Alam di UPSI, Mar 7 yg lalu. Why not take this into yr blog, and expand it. Rather than something not within you and your fellow bloggers' reach. Tak payahlah jadi seperti orang Greek kuno. Buruj di langit tu dikatakannya tok nenek mereka. Memanglah shok dapat response orang. Yg puji terutama sekali. Pikir outcome lah brader. Bukan result saja.

me_nazri said...

yang perli dekan FPB tu adalah en.anonymous.... harap en.anonymous tu baca la komen Prof mat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...